Nieuws
1109835
Nieuws

Expo koninklijke inhuldigingen Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent zaterdag de deuren voor een eenmalige tentoonstelling over koninklijke inhuldigingen. Precies 100 dagen lang staan de inhuldigingen centraal van zeven generaties Oranjes. Van koning Willem I tot en met koning Willem-Alexander.

Zeven generaties staatshoofden vertegenwoordigen het verhaal van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, stelt De Nieuwe Kerk. Alle koningen en koninginnen zijn er ingehuldigd. Dat gaat volgens zeer oude en unieke tradities, waar de expositie uitvoerig op ingaat.

Voor de tentoonstelling is samengewerkt met Paleis Het Loo in Apeldoorn. Te zien zijn onder meer koninklijke kledingstukken, gedragen tijdens de laatste twee plechtigheden, historische objecten, maar ook historische en actuele filmbeelden, onder meer van prinses Amalia en haar zusjes.

De expositie vertelt drie verhalen: de historische inhuldigingen, de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden en de relatie met de Oranjes, en een audiovisuele herbeleving van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.