Nieuws
1109864
Nieuws

T-Mobile en Huawei samen in 4G-netwerk

Telecomconcern T-Mobile en het Chinese technologiebedrijf Huawei slaan de handen ineen. De komende jaren investeert T-Mobile voor honderden miljoenen euro’s in de aanleg van onder meer het 4G-netwerk. Ruim 5000 basisstations en masten in ons land worden vervangen en opgetuigd met de nieuwste radiotechnologie van Huawei. „Daarmee kunnen we KPN en Vodafone voor blijven”, zegt Frank Meywerk, directeur technologie van T-Mobile in een gesprek met deze krant.

„Huawei levert de beste techniek in de markt. Onze klanten zullen dat vooral merken aan de snelheid, stabiliteit en reactiekracht van het netwerk”, aldus Meywerk. Volgens de T-Mobile-directeur is de uitrol van het netwerk een operatie die in 2015 is afgerond. „We beginnen deze zomer in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daarna volgt de uitbreiding in de rest van Nederland.”

T-Mobile verzorgt 45% van alle mobiele telecomverkeer in Nederland en bemachtigde voor €910 miljoen bij de veiling van frequenties vijftien vergunningen met 4G als hoofdprijs. De nieuwe samenwerking gaat echter verder dan dit supersnelle 4G-netwerk. Ook T-Mobile’s 2G- en 3G zegt Huawei flink te verbeteren en te integreren in zijn zogeheten SingleRAN-technologie. Daarmee voegt het de vele mobiele frequenties samen zonder dat klanten er iets van merken, iets wat T-Mobile’s concurrenten niet zo vloeiend zouden kunnen. Het netwerk gebruikt de helft van de stroom van oude netwerken, claimt Huawei, er is 50% minder apparatuur nodig.

Lees meer in De Telegraaf van vrijdag.