Nieuws/Binnenland
1109871
Binnenland

Rechters willen zeggenschap over 'enkelband'

De strafrechters zijn vierkant tegen het plan van staatssecretaris Teeven (Justitie) om duizenden lichter gestraften automatisch thuis hun straf met een enkelband te laten uitzitten. Ze vinden dat de bewindsman hiermee ten onrechte in de bevoegdheden van de rechterlijke macht treedt.

De Raad voor de Rechtspraak stelt dit in een advies aan Teeven dat vandaag openbaar wordt. Naast het principiële bezwaar wat hun eigen rol betreft, waarschuwen de magistraten ook voor onrust in de samenleving. Volgens het orgaan zal de enkelband, die wat Teeven betreft standaard wordt voor alle straffen tot zes maanden cel, als een mildere straf worden ervaren. Mensen hebben daar volgens de strafrechters gelijk in. „De rechter bepaalt op basis van alle omstandigheden de strafmaat en soort. Dat moet zo blijven”, aldus raadsheer Peter Lemaire.

Voorstel

In het wetsvoorstel van Teeven kan een rechter alleen zeggen dat een veroordeelde niet met een enkelband thuis mag zitten, maar echt de gevangenis in moet. Rechters kunnen niet zelf thuisdetentie opleggen.

In Teevens voorstel staat verder nog dat bij een straf van meer dan 6 maanden een enkelband kan worden gegeven als minstens de helft van de straf is uitgezeten. Elektronische detentie mag maximaal 18 maanden duren.