Nieuws
1109873
Nieuws

Nieuwe babbeltruc om bejaarden te misleiden

Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwt ouderen voor een niet bestaande ouderenorganisatie die op listige wijze bejaarden geld afhandig maakt. Het zou gaan om de ’Senioren Bond Nederland’ die bij ouderen aanbelt om leden te werven.

De Bond heeft naar eigen zeggen 13.000 leden en werd in 1995 opgericht. Desondanks is er geen website te vinden. „We zijn bang dat ze alleen al in Nieuwegein tientallen slachtoffers hebben gemaakt”, waarschuwt het in Bunnik gevestigde Ouderenfonds.

Directeur Jan Romme vreest dat de zogenaamde Senioren Bond Nederland al talloze willekeurige ouderen van hun geld beroofde. „Ze komen met inschrijfformulieren aan de deur. Daarin staat dat lid worden van de Bond veel voordelen oplevert. Zo zouden ouderen tegen gereduceerd tarief thuiszorg krijgen en wordt ze eenmalig extra veel korting op boodschappen beloofd.

Nieuwe leden moeten aangeven of ze eens per drie, zes of twaalf maanden geld willen afdragen. Maar doe dit niet!” waarschuwt Romme, die ook als Ouderen ombudsman actief is. Volgens hem bestaat de Senioren Bond Nederland helemaal niet. „Het klinkt als een betrouwbare naam, maar wij hebben er nog nooit van gehoord.”

Logo CliniClowns

De 72-jarige Daan van der Klift uit de Nieuwegeinse wijk Vreeswijk kreeg enkele weken geleden een colporteur van de dubieuze bond aan de deur. „Het was een aardige man. Hij vertelde me dat ik lid moest worden. Dat dankzij mijn lidmaatschap vrijwilligers tegen gering tarief hulpbehoevende ouderen zouden bijstaan. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of klusjes in en om het huis.”

Op het formulier wordt tevens het logo van de CliniClowns gevoerd. Volgens Wobke van Boven van CliniClowns is dat zonder hun medeweten gebruikt. „Wij weten hier niets van. We hebben de Senioren Bond Nederland gesproken. Ze stelden dat ze een deel van de opbrengsten naar ons wilden overmaken en daarom ons logo hebben gebruikt.”

Van geen kwaad bewust

De vermeende directeur van de Senioren Bond Nederland, die zichzelf voorstelt als Paul Bakker, is zich van geen kwaad bewust. Hij geeft toe dat hij zonder overleg misbruik heeft gemaakt van het CliniClowns-logo. „Dat hadden we eerst moeten overleggen.” Volgens hem is de officiële naam van zijn Bond nog in de maak. „We zijn bij een notaris bezig. Ook de website is in de maak.”

Waarom een bond die zegt sinds 1995 te bestaan, zich nu pas bij een notaris inschrijft, kan de directeur niet verklaren. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een website of een registratie bij de Kamer van Koophandel. „Ik zit hier pas een paar maanden. Wie mijn voorganger is weet ik niet. Jammer dat men voor ons waarschuwt. Wij willen slechts ouderen helpen.”