Nieuws/Binnenland
1109918
Binnenland

Burgemeester beschuldigd van ontkenning holocaust

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst wordt beschuldigd van ontkenning van de Holocaust. De klagers zijn furieus dat Aalderink bij de dodenherdenking op 4 mei ook langs de graven van Duitse soldaten wilde lopen.

Uitgever Arthur Graaff van FP Media en de antifascistische organisatie AFVN-BvA gaan een strafklacht indienen tegen burgemeester Aalderink. Volgens de aanklagers wekt hij de indruk dat de Duitse soldaten niets te verwijten valt en daarmee zou hij de Holocaust ontkennen.

Aalderink zegt dat hij de aanklacht ongepast vindt, meldt De Stentor.

Voor het 4 mei Comité Vorden is de wandelroute langs het Duitse graf een gebaar van verzoening. Van de circa 500 aanwezigen liep vorig jaar vrijwel iedereen die route. Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst mocht dat toen niet van de rechter. In hoger beroep oordeelde het hof later dat het verbod niet terecht was.

Het Achterhoekse Vorden zette de tocht langs de Duitse graven dit jaar op het officiële programma. Daarop kondigde de antifascistische organisatie AFVN protest aan. Dat zorgde er voor dat gemeente en comité alsnog besloten de route langs het Duitse graf te schrappen. Ze vreesden voor de waardigheid van de herdenking.

In Vorden werden kransen gelegd bij een houten kruis, waar alle omgekomen Vordenaren worden herdacht, en bij de graven van in totaal 19 Britse en Canadese militairen. Enkele meters verderop is het graf waar tien Duitse militairen zijn begraven. Voor het begin van de plechtigheid lagen daar al tien bloemen en bloemstukken. Een daarvan had een kaartje met de tekst: Ook jullie werden gestuurd en hebben hier niet om gevraagd.