Nieuws/Buitenland
1109926
Buitenland

Merkel bezoekt militairen in Afghanistan

Nog geen week na de dood van een Duitse militair in Afghanistan is bondskanselier Angela Merkel vrijdagochtend in dat land aangekomen. Zij arriveerde in gezelschap van minister Thomas de Maizière van Defensie op de luchthaven van Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanistan. Het is het vijfde bezoek van Merkel aan het land sinds 2007. Zoals gebruikelijk was haar reis geheimgehouden.

In het noorden van Afghanistan zijn ongeveer 4300 Duitse militairen gelegerd. In totaal zijn er 53 omgekomen. De laatste, een 32-jarig lid van een speciale eenheid, kwam zaterdag om het leven bij een operatie in de provincie Baghlan, die aan Kunduz grenst.

Opleiding

De regering in Berlijn onderstreepte na zijn dood dat zij aan haar strategie voor Afghanistan zal vasthouden. Zij blijft bij haar aanbod om na het vertrek van de NAVO-militairen uit het land eind volgend jaar honderden militairen ter beschikking te stellen voor de opleiding en advisering van de Afghaanse strijdkrachten.

De Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanders die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Aan die missie komt dit jaar een einde, maar ook Nederland zal in Afghanistan actief blijven.