Nieuws/Binnenland
1110170835
Binnenland

’Geboortegolfje’ Beekse Bergen: twee zebra’s en een giraffe

Kabira

Kabira

Op de savannes van Safaripark Beekse Bergen lopen sinds afgelopen week drie pasgeboren dieren rond. Het gaat om een Nubische giraffe, een Grantzebra en een Grévy zebra. De Nubische giraffe en de Grévy zebra zijn beide bedreigde diersoorten.

Kabira

Kabira

„Het gaat goed met alle drie de jongen”, vertelt hoofd dierenverzorging Rolf Veenhuizen. „We hebben de giraffe Kabira genoemd, wat ’machtig’ betekent in het Swahili. De Grantzebra heeft de naam Chronos gekregen, ’zonnegod’, naar aanleiding van het verzetten van de klok. Inmiddels lopen zij, samen met Grévy zebra-mannetje Samburu, buiten op de vlakte.”

Het park deelde een video van het jonge leven op YouTube.

De Nubische giraffe is één van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. „Hun situatie in het wild verslechtert. Deze diersoort leeft vooral op savannes in Afrika en dit leefgebied wordt steeds kleiner. Er wordt daarnaast ook op de Nubische giraffe gejaagd. Vanwege hun vlees, maar ook vanwege de haren uit de staart. Hiervan worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt en daarom zijn deze haren van grote waarde”, zegt Veenhuizen.

Chronos

Chronos

Ook de Grévy zebra wordt bedreigd. Er leven nog maar zo’n 2.000 dieren in het wild. Ook het aantal Grantzebra’s in het wild neemt af. De Grantzebra is de enige zebrasoort met strepen op de buik.

Met de geboortes werkt Safaripark Beekse Bergen mee aan de fokprogramma’s van deze soorten.