1110412
Binnenland

Dode vader zei 'paar daagjes weg te willen' met zijn kroost

Twee broertjes nog steeds vermist

De vader van de twee vermiste broertjes uit Zeist die gisteren dood in een bos in Doorn is teruggevonden, blijkt zijn kinderen enkele dagen geleden in goed overleg met hun moeder te hebben meegenomen onder het mom een korte vakantie te willen houden.

Het is nog volstrekt onduidelijk waar de zevenjarige Julian en zijn negenjarige broertje Ruben zijn gebleven en of de knulletjes nog in leven zijn. Hun vader, Jeroen Denis, heeft zichzelf van het leven beroofd en liet geen brief of andersoortige afscheidsboodschap achter. Ook de politie in België, Duitsland en Luxemburg is vannacht op de hoogte gebracht en verzocht om naar de kinderen uit te kijken.

De politie Midden Nederland bevestigde eerder vanmorgen tegenover De Telegraaf dat de vader deed alsof hij een paar dagen met zijn zoontjes weg wilde. Mogelijk is Denis met de jongetjes in het buitenland geweest, vast staat dat de man maandagavond om kwart over tien nog  in het Limburgse Beek heeft getankt.  Op de beelden uit bewakingscamera’s van het tankstation is niet te zien of hij de kinderen toen nog bij zich had.

 De vader heeft zich daarna verhangen in het Doornse Gat, een bosrijke omgeving bij Doorn, waar hij dinsdagochtend door wandelaars is aangetroffen. Het duurde uren voor de politie zijn identiteit kon vaststellen en voordat duidelijk werd dat zijn zonen vermist waren. De moeder van de kinderen, de Zeister brandweervrouw Iris van der Schuit, dacht dat haar kinderen bij haar ex waren. De huidige partner van Denis was lange tijd telefonisch niet bereikbaar en kon zodoende ook niet om informatie worden gevraagd.

De recherche probeert nu alle gangen van de vader in kaart te brengen door zijn gsm en computer uit te pluizen en te achterhalen waar en of de vader de afgelopen dagen heeft gepind. Ook zal worden geprobeerd om zijn gedrag in kaart te brengen, mogelijk heeft Jeroen Denis tegenover zijn directe omgeving nog bepaalde opmerkingen gemaakt. Als het gaat om een goed voorbereide actie, kan de man eerder bovendien op bepaalde plaatsen zijn geweest die uitsluitsel geven over de verblijfplaats van de kinderen.

De auto van Denis, een blauwe Hyundai Getz (kenteken 08-NT-BV), is bij Het Doornse Gat aangetroffen. In de wagen, die momenteel op sporen wordt onderzocht, zijn volgens de politie spulletjes van de broertjes aangetroffen.

Een tante van de jongetjes zei gisteravond tegen deze krant te hopen dat de jongens snel worden teruggevonden. “Het is voor mijn zus een nachtmerrie om niet te weten waar haar kinderen zijn. Toch houden we hoop dat zij zich mogelijk elders in Nederland bevinden.  Laat iedereen die iets over de jongens weet, dat alsjeblieft snel aan de politie doorgeven.”

De politie heeft pas om één uur afgelopen nacht een Amber Alert voor de jongetjes uitgestuurd dat binnenkwam bij de groep Nederlanders die zich heeft aangemeld voor een nachtelijk Amber Alert. Vanmorgen om acht uur kregen alle overige aangesloten 1,3 miljoen Nederlanders de melding binnen.

Waarom de politie het Amber Alert al niet veel eerder in werking heeft gesteld, wordt volgens woordvoerder Bernard Jens van de politie Midden-Nederland onderzocht. “Het lijkt inderdaad alsof dat veel eerder kon. We zullen later evalueren hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

 Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vorig jaar vastgelegd dat alle urgente kindervermissingen binnen twee uur bij het landelijk bureau vermiste personen voor een Amber Alert aangemeld moeten zijn. Gisteravond om half tien bleek die afdeling echter nog niets te weten en moest het landelijk bureau vermiste personen van De Telegraaf vernemen dat de jongens onder alarmerende omstandigheden zijn verdwijnen.

Ruben is circa 1.50 meter lang, heeft een mager postuur en een litteken in de wenkbrauw boven zijn rechteroog. De jongen heeft donkerblond haar met slagen. Zijn broertje Julian is ongeveer 1.40 meter lang, heeft een normaal postuur, sproeten in zijn gezicht en een litteken op zijn neus.  Dit jongetje heeft donkerblond, stijl haar.

Getuigen die de kinderen hebben gezien of weten waar Julian en Ruben kunnen zijn, wordt dringend verzocht om contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900 – 8844.

In Het Doornse Gat is de afgelopen nacht tot twee uur naar de twee ventjes gezocht door ruim 130 politieagenten en mariniers. Daarbij werden tevens speurhonden, paarden en helikopters ingezet. Ook de speciale spoorzoekers van het Korps Mariniers, het combat tracking team, werd ingezet maar kon geen enkel spoor van de jongens traceren.