Nieuws/Buitenland
1110503
Buitenland

Toename seksueel misbruik in krijgsmacht VS

Elke vorm van seksueel misbruik in de Amerikaanse strijdkrachten moet krachtig worden bestreden. Als militairen daarvan worden verdacht, moeten zij voor de krijgsraad worden gebracht en, indien schuldig, oneervol worden ontslagen. Dat heeft president Barack Obama dinsdag volgens de Britse omroep BBC gezegd in reactie op nieuwe cijfers over seksueel wangedrag in de krijgsmacht.

Volgens de cijfers zijn vorig jaar 3374 meldingen gedaan. Dat zijn er 182 meer dan in 2011. Omdat lang niet alle gevallen van aanrandingen en andere vormen van misbruik worden gemeld, gaan regeringsfunctionarissen ervan uit dat het werkelijke aantal in 2012 op 26.000 lag.

De cijfers kwamen naar buiten precies 2 dagen nadat luitenant-kolonel Jeff Krusinski wegens aanranding was gearresteerd. Krusinski is belast met de aanpak van seksueel misbruik binnen de Amerikaanse luchtmacht, maar zou zelf in een parkeergarage in de staat Virginia een vrouw in haar borsten hebben geknepen.

De luchtmacht ligt toch al onder vuur. Onlangs kwamen diverse gevallen van aanranding op zijn belangrijkste oefencentrum in Texas aan het licht.