Nieuws/Buitenland
1110843661
Buitenland

Belgische politie ontdaan na lange zoektocht gewapende scholier (18): ’Velen wisten waar hij was, maar deden niets’

KORTRIJK - De Belgische autoriteiten stellen dat de gewapende 18-jarige scholier die donderdag voor grote paniek zorgde in Kortrijk en Waregem met meer medewerking van andere jongeren eerder had kunnen worden gepakt. Hij blijft voorlopig nog vastzitten. De onderzoeksrechter heeft een psycholoog en een psychiater aangesteld om de geestestoestand van J.V. na te gaan.

J.V. trok donderdag eerst naar de Vives Hogeschool met een airsoftwapen. Daarna werd hij in Waregem gesignaleerd: aanleiding voor een urenlange klopjacht op beide plaatsen. Uit voorzorg gingen scholen en openbare gebouwen op slot.

Zaterdagochtend is de jongen voorgeleid bij de onderzoeksrechter en is de aanhouding bevestigd, al zijn op dit moment nog geen details over de aanklacht bekend, meldt Nieuwsblad.

’Geen verantwoordelijkheidsgevoel’

Het parket van Kortrijk tilt daarnaast zwaar aan het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van een aantal mensen, zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. „Veel mensen wisten onder andere via sociale media waar hij zich bevond, maar hebben de politie niet ingelicht.” Het heeft daardoor veel langer geduurd om hem te vinden dan nodig was, klinkt het.