Nieuws/Binnenland
1110896358
Binnenland

Tweede Kamer wil Afghanen opvangen in nieuw Kamergebouw

Den Haag - De Tweede Kamer wil een deel van het nieuwe Kamergebouw beschikbaar stellen voor de opvang van Afghaanse asielzoekers. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich donderdag achter het opmerkelijke voorstel van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas om te onderzoeken of dat praktisch mogelijk is.

Eerder op de dag prees staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) Van der Plas al om haar ’creativiteit’. Naast een deel van het Tweede Kamergebouw, dat sinds kort is verhuisd naar een tijdelijke locatie, moet ook worden onderzocht of andere panden van de Rijksoverheid beschikbaar kunnen worden gesteld voor de opvang van asielzoekers.

De nieuwe locatie van de Tweede Kamer, aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, heeft een aantal verdiepingen die niet worden gebruikt.

Het stuit Van der Plas tegen de borst dat vooral Nederlanders op het platteland te maken krijgen met opvangcentra voor asielzoekers. Ze constateert dat veel panden van de overheid gedeeltelijk of helemaal leegstaan en dat ze de propvolle asielopvang mogelijk kunnen verlichten.

Broekers-Knol reageerde donderdagochtend positief op het voorstel van Van der Plas. „Ik stel uw creativiteit op prijs,” zei de staatssecretaris donderdagochtend tijdens een commissiedebat over Afghanistan. De bewindsvrouw stemde in om te kijken naar de mogelijkheden, maar benadrukte tegelijkertijd wel dat toestemming van de gemeente ook nodig is.