Nieuws/Binnenland

Capitulatie herdacht in Wageningen

Met een herdenkingsbijeenkomst en een kranslegging bij het Nationaal Bevrijdingsmonument is zondagmiddag in Wageningen voor de 68e keer de capitulatie van de Duitsers en Japanners in 1945 herdacht.

Militaire vertegenwoordigers van de ambassades van Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk plaatsten vlaggen bij het monument. Voorzitter Frans Weisglas van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen en burgemeester Geert van Rumund legden een krans.

Daarvoor hoorden oud-verzetsmensen, veteranen, hooggeplaatste militairen en eregasten Pieter van Vollenhoven en minister Jeroen Dijsselbloem toespraken van onder anderen Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken. Het overvliegen van enkele antieke vliegtuigen, waaronder een Spitfire, was het startsein voor het Bevrijdingsdefilé waar zo'n 1200 veteranen aan meedoen. Ze doen lopend, maar soms ook zittend in een van de 70 antieke voertuigen in de stoet.

Opvallende gast was de 96-jarige Kenneth Mayhew, de oudste drager van de Militaire Willemsorde. Aan het slot van het defilé zorgden traditioneel marcherende Russische militairen voor enthousiaste reacties bij het publiek. De organisatie schatte het bezoekersaantal aan het eind van de middag al boven de 120.000, een aantal dat vorig jaar aan het eind van de avond werd bereikt.