Nieuws/Binnenland
1111375771
Binnenland

Nieuwe ontruimingen in Lelystad om explosiegevaar

LELYSTAD - De brandweer heeft zondagmiddag een nieuw gebied in en bij de wijk Punter in Lelystad ontruimd waar zaterdagavond een ’benzine-achtige stof’ werd ontdekt in het riool. Vanuit een gemaal in de buurt is de stof waarschijnlijk deels in het riool van een paar straten verderop beland, laat de gemeente weten. Rond het middaguur werd besloten te ontruimen vanwege explosiegevaar.

De bewoners wordt verzocht opvang te zoeken bij familie en vrienden buiten de wijk. Voor wie dat niet lukt, wordt opvang geregeld in school De Rietlanden. Een schatting van het aantal huizen dat nu ontruimd is, durft de gemeente niet te geven.

Eerder op de dag mocht een deel van bewoners uit de wijk juist weer terug naar huis na te zijn geëvacueerd. Ongeveer vijfhonderd mensen moesten zaterdagavond hun woning uit vanwege een „vreemde, indringende” lucht. In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de lucht bleek van een ’benzine-achtige’ stof uit het riool te komen.

Onduidelijkheden

Om wat voor stof het precies gaat en hoe die in het riool is beland, is nog niet duidelijk. Sinds afgelopen nacht is de brandweer het riool aan het leegpompen en leegspoelen. Ook worden metingen uitgevoerd. De waardes van de nog onbekende stof zijn volgens de brandweer aan het dalen.

Het gemaal waardoor de stof waarschijnlijk weer in een riool belandde, was opgestart om rioolwater elders uit de wijk direct naar de afvalwaterzuivering te pompen. Mogelijk belandde het goedje in het water via overloop, aldus de gemeente