Nieuws/Binnenland
111168616
Binnenland

Kabinet wil streep door introductieweken nieuwe studenten

AMSTERDAM - Het kabinet wil dat de introductieweken voor nieuwe studenten op hogescholen en universiteiten dit jaar niet doorgaan. De introducties baren de betrokken ministers zorgen, omdat het handhaven van de coronamaatregelen moeilijk zal zijn.

Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding. Donderdag valt het officiële besluit. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven na afloop een persconferentie.

LSVb teleurgesteld

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is teleurgesteld dat de introductieweken voor studenten waarschijnlijk worden afgelast. „Het is logisch dat er scherpe maatregelen gelden. Maar studenten moeten kennis kunnen maken met elkaar en de opleiding”, zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de LSVb. Ze benadrukt het belang van de kennismakingsweken voor nieuwe studenten in deze coronatijd. „Juist als je onderwijs voornamelijk digitaal gaat zijn, moet je als eerstejaars de kans krijgen om je medestudenten, je stad en je hogeschool of universiteit te leren kennen.”

De Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. zette eerder deze week de kennismakingsperiode stop wegens vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. Ook in Rotterdam zijn grote zorgen om het hoge aantal besmettingen onder studenten.

Niet alleen studenten maar ook vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden vormen een bron van zorg. Het kabinet overweegt volgens ingewijden een teststraat in te richten op Schiphol waar reizigers zich vrijwillig en laagdrempelig kunnen laten testen.

Voor terugkeerders uit landen waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt, geldt een dringend advies om na thuiskomst twee weken in quarantaine te gaan. Maar als zij in korte tijd twee keer negatief testen, kan die periode mogelijk worden verkort.

Het extra kabinetsberaad is ingepland omdat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus de afgelopen weken sterk is toegenomen. De Tweede Kamer is daar eveneens bezorgd over. Volgende week is er een plenair debat, voorafgegaan door een technische briefing over de jongste ontwikkelingen rond het virus.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo