Nieuws/Binnenland
1111716
Binnenland

Begraafplaats enkel voor oorlogsveteranen

Er komt een speciale begraafplaats voor oorlogsveteranen in ons land. De laatste rustplaats voor deze helden wordt gevestigd in Loenen, waar de Oorlogsgravenstichting (OGS) nu al het Ereveld Loenen beheert. Daar liggen 3900 Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en gesneuvelden van VN-missies begraven.

Een nog vertrouwelijk onderzoek onder oorlogsveteranen wijst uit dat er zeer veel belangstelling bestaat om samen op één plek met lotgenoten begraven te worden. Dat onthullen directeur Ton Heerts en voorzitter Robert Croll van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

„De tijd is rijp voor een veteranenbegraafplaats. We zien dat de maatschappelijke waardering en erkenning voor veteranen toeneemt en daar past dit bij. Het onderzoek, dat op verzoek van het vfonds en het Veteranen Platform gehouden werd, bevestigt dat idee”, stelt Heerts. „De resultaten zijn zo positief, dat in principe onmiddellijk een begin gemaakt kan worden met de voorbereidingen voor zo’n speciale veteranenbegraafplaats”, meent Croll, die tevens president is van de OGS.

Lees het volledige verhaal in De Telegraaf.