Nieuws/Binnenland
1112050
Binnenland

Samsom: discussie illegaliteit probleem PvdA

De discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit is „op dit moment” een intern probleem van de PvdA, niet van het kabinet. Dat zei partijleider Diederik Samsom in het programma Pauw & Witteman woensdag. Hij heeft de kwestie dan ook niet besproken met premier Mark Rutte.

In de PvdA is veel weerstand tegen strafbaarstelling van illegaliteit zoals afgesproken in het regeerakkoord met de VVD. Een grote meerderheid op het partijcongres steunde zaterdag een motie om af te zien van de strafbaarstelling. Samsom liet toen direct weten de motie niet te zullen uitvoeren.

Samsom erkende wel dat de discussie op het congres over dit onderwerp „te abrupt” ten einde was gekomen. Er komt daarom een extra politieke ledenraad. Ook gaat hij nog langs drie afdelingen om zijn standpunt uit te leggen. Maar hij houdt vast aan zijn standpunt, al voegde hij er wel aan toe „geen enkele uitkomst” uit te sluiten.

Volgens hem is er op het gebied van het vreemdelingenbeleid veel bereikt in het regeerakkoord. „Het leven van illegalen wordt er beter van.” Terugkomen op de afspraken met de VVD zal negatief uitpakken voor deze goede punten, aldus Samsom.

Oud-partijvoorzitter Ruud Koole sprak zich in Nieuwsuur uit tegen strafbaarstellen van illegaliteit. „Het algemene principe dat illegaliteit in alle gevallen altijd strafbaar is, dat is een principe dat ik afwijs.” De senator wilde niet zeggen of hij tegen de wet zal stemmen als die in de Eerste Kamer komt. „Ik moet zien wat in die wet komt.”