Nieuws/Buitenland
1112056
Buitenland

Nigerianen in beroep tegen Shell

Shell is nog niet af van drie Nigeriaanse boeren die klagen over olievervuiling. Ze hebben woensdag samen met Milieudefensie bij het gerechtshof in Den Haag beroep aangetekend in rechtszaken tegen Shell die ze in januari hadden verloren. Dat liet de milieuorganisatie woensdag weten.

De klagers zijn het niet eens met een uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat niet het hoofdkantoor van Shell in Nederland, maar alleen het dochterbedrijf in Nigeria verantwoordelijk kan worden gehouden voor misstanden.

Ook verwerpen ze het oordeel van de rechter dat Shell in hun zaken niet verantwoordelijk was voor de olievervuiling op hun land, omdat dit kwam door sabotage die Shell niet had kunnen voorkomen. Een boer die wel compensatie van het dochterbedrijf kreeg toegewezen gaat niet in beroep, maar Milieudefensie wel.

Shell in Nigeria zegt nu ook in beroep te gaan, want het betwist dat een Nederlandse rechtbank een uitspraak kan doen over iets wat in een ander land speelt. Dat zei directeur Mutiu Sunmonu van het bedrijf in een reactie. Hij is teleurgesteld dat Milieudefensie de stap heeft gezet. Hij roept de organisatie op samen te werken om iets te doen aan diefstal van olie en illegale raffinage, volgens hem de werkelijke oorzaken van het probleem.

Het beroep komt een paar weken nadat het Amerikaanse hooggerechtshof een rechtszaak tegen Shell over vermeende mensenrechtenschendingen in Nigeria had verworpen. Volgens het hof mogen Amerikaanse rechtbanken geen zaken behandelen tegen multinationals die worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen in het buitenland.

Dat was een fikse tegenvaller voor mensenrechtenactivisten, die daarmee een belangrijk instrument verloren om bedrijven aan te klagen voor vermeende misstanden in het buitenland.