Nieuws/Binnenland
1112057
Binnenland

'Jihadganger' weer vrijgelaten

Een 22-jarige man die zondag opnieuw werd aangehouden omdat hij plannen zou hebben om in Syrië te gaan strijden, is weer vrij. De rechtbank in Rotterdam bepaalde woensdag dat hij niet langer mag worden vastgehouden.

Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd. Hij kon de uitspraak van de rechtbank verder niet toelichten. De man, die in Doesburg werd gearresteerd, werd vorig jaar november ook al aangehouden omdat hij naar Syrië zou hebben willen reizen om daar mee te doen aan de gewelddadige jihad. De rechtbank liet hem in februari onder voorwaarden vrij. Het OM had de rechtbank maandag gevraagd de man toch weer vast te zetten.

De dag ervoor werd hij opgepakt na informatie van de inlichtingendienst AIVD dat de man op korte termijn Nederland zou hebben willen verlaten. Uit de AIVD-informatie bleek ook dat de man niet verbleef op het adres, waarop hij volgens de voorwaarden van de rechtbank wel moest verblijven.

Volgens de AIVD strijden tientallen Nederlanders in Syrië. Volgens onbevestigde berichten zou een aantal van hen zijn gesneuveld.