Nieuws/Buitenland
1112059
Buitenland

3 verdachten Boston aangehouden

De politie in Boston heeft drie nieuwe verdachten aangehouden in verband met de bomaanslagen bij de marathon in de Amerikaanse stad vorige maand. Zij zijn woensdag aan de rechter voorgeleid. Twee van hen zouden klasgenoten en vrienden van Dzjochar Tsarnajev zijn, die vorige week voor het uitvoeren van de aanslagen is aangeklaagd. Geen van de drie wordt ervan verdacht direct bij de aanslagen betrokken te zijn.

De twee, Azamat Tazjajakov en Dias Kadyrbajev, beiden 19 jaar, zouden volgens stukken die onderzoekers bij de federale rechtbank in Boston hebben ingediend, een rugzak van Tsarnajev hebben weggegooid en daarmee het werk van justitie ernstig hebben belemmerd. In de rugzak zouden een laptop en vuurwerk hebben gezeten. De advocaat van Kadyrbajev zei woensdag dat zijn cliënt de beschuldiging tegenspreekt.

De derde aangehouden man, Robel Phillipos, wordt ervan beschuldigd dat hij valse verklaringen tegen de justitiële onderzoekers heeft afgelegd. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van 8 jaar. De twee klasgenoten zouden maximaal 5 jaar cel kunnen krijgen.

De twee klasgenoten komen uit Kazachstan, een van de landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Dzjochar is afkomstig uitDagestan, een Russische deelrepubliek in de Kaukasus. De man die van de valse verklaringen wordt beschuldigd, is een eveneens 19-jarige Amerikaanse staatsburger.

De autoriteiten onderstreepten woensdag dat er geen gevaar voor de samenleving is.

Tot nu toe had de politie twee verdachten. Dat waren behalve de 19-jarige Dzjochar zijn 7 jaar oudere broer Tamerlan. Die kwam om het leven na een vuurgevecht met de politie. Dzjochar werd diezelfde dag gearresteerd na een enorme klopjacht, waarbij hij zwaargewond raakte. Tot nu toe is niet gebleken dat zij contacten met islamitische terreurgroepen hadden.