Nieuws/Binnenland
1112062
Binnenland

7000 nieuwsgierigen in De Nieuwe Kerk

Onder massale belangstelling heeft De Nieuwe Kerk in Amsterdam woensdag van 14.00 uur tot 22.00 uur de deuren geopend voor het publiek. Ruim 7000 mensen kochten een kaartje van 5 euro om in de kerk het voor de inhuldiging versierde interieur te bekijken, meldde een woordvoerder.

De stoelen, de tronen en de bloemdecoraties staan nog net zo opgesteld als op de dag van de troonswisseling. De bezoekers verdrongen zich vooral voor de tronen waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima op hebben gezeten. Vier infanteristen bewaken de troonzetels, die uit de nalatenschap komen van koningin Wilhelmina.

Buiten de kerk stonden lange rijen mensen die naar binnen wilden. Binnen werden de bloemen en tronen druk gefotografeerd. Bezoekers vergaapten zich aan de pracht en praal, maar een enkeling vond de houten stoelen voor de gasten nogal eenvoudig. „Ik had veel sjiekere stoelen verwacht.”

Alleen donderdag is De Nieuwe Kerk nog geopend, dan van 10 uur in de ochtend tot 10 uur uur 's avonds. Vanaf vrijdag beginnen de voorbereidingen voor de dodenherdenking op 4 mei, waar de nieuwe koning bij zal zijn. Op 11 mei gaat De Nieuwe Kerk weer open voor een tentoonstelling over alle inhuldigingen.