Nieuws/Buitenland
1112071
Buitenland

Italië onderzoekt belediging zwarte minister

De nieuwe Italiaanse regering heeft woensdag opdracht gegeven voor een onderzoek naar racistische beledigingen van de eerste zwarte minister van het Zuid-Europese land. Dat heeft minister Josefa Idem van Gelijke Kansen meegedeeld. Op websites van neofascistische groeperingen wordt de in Congo geboren minister Cecile Kyenge van Integratie uitgemaakt voor bijvoorbeeld Congolese aap, Zulu en de zwarte anti-Italiaan.

Mario Borghezio, Europarlementariër van de rechtse separatistische partij Lega Nord, die geen deel van de regering uitmaakt, wekte dinsdag opschudding, toen hij Kyenge verweet dat zij „tradities van stammen” aan Italië wil opleggen en oordeelde dat Afrikanen „geen grote genieën“ hebben voortgebracht. Borghezio, die in het verleden omstreden uitlatingen over immigranten deed, kreeg ook kritiek van leden van zijn eigen partij. Een van hen zei „absoluut te walgen” van Borghezio's woorden.

Borghezio prees vorig jaar PVV-leider Geert Wilders omdat die een meldpunt had ingesteld waar burgers overlast van buitenlanders, met name Polen, konden aangeven. Ook prees hij de „ten diepste gezonde” ideeën van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik en noemde hij de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic een patriot, die hij in diens cel wilde bezoeken.

Idem laat de zaak onderzoeken door het overheidsbureau tegen discriminatie. „Ik doe dit in mijn hoedanigheid als minister van Gelijke Kansen, maar vooral als vrouw”, zei zij. De 49-jarige Idem is in Duitsland geboren en evenals Kyenge door haar huwelijk met een Italiaan Italiaans staatsburger geworden. Beiden zijn lid van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Enrico Letta.