Nieuws/Binnenland
1112101
Binnenland

Wolfsen niet beschikbaar voor tweede termijn

Aleid Wolfsen stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn als burgemeester van Utrecht. Hij stopt per 1 januari 2014.

Wolfsen informeerde woensdag het college van B&W en de fractievoorzitters van de gemeenteraad per brief over zijn besluit. Hij schrijft daarin onder meer dat hij geen aanspraak zal maken op wachtgeld.

"Ik vind het iedere dag opnieuw een groot voorrecht burgemeester te mogen zijn van deze prachtige stad en haar inwoners. Ook in de tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen. Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur. Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen."

Eind 2012 gaf de eerste burger van Utrecht nog aan dat hij nog twijfelde over een tweede termijn.

Wolfsen (PvdA) is sinds zijn aantreden in 2008 meerdere keren onder vuur komen te liggen door verschillende affaires. Zo kreeg hij een motie van wantrouwen omdat hij de oplage van een lokale krant wilde vernietigen en omdat hij de raad niet goed had ingelicht over het gedrag van de beruchte Romafamilie Nicolich. Ook afgelopen zomer blunderde hij, door tijdens de asbestcrisis pas later terug te keren van zijn vakantie.

Naast dat Wolfsen door de inwoners van Utrecht niet geliefd wordt, kreeg hij ook vanuit zijn eigen partij stevige kritiek. Zo uitten fractievoorzitter Dierik Samsom en partijprominent Bram Peper al kritiek op het functioneren van Wolfsen. In oktober vorig jaar viel de jongerenpartij van de PvdA Wolfsen ook al af.