Nieuws/Binnenland
1112102
Binnenland

Kleerhanger na 70 jaar terug in Warffum

Een oude kleerhanger die vorig jaar door een echtpaar uit Amersfoort in een hotel in Auschwitz werd gevonden, keert na 70 jaar terug naar Warffum, waar de hanger vandaan komt. Het kapstokje, met het opschrift 'A. Medendorp Maatkleeding, Warffum' wordt 4 mei door het stel uit Amersfoort overgedragen aan het Openluchtmuseum in het Groningse dorp.

Volgens de historicus van het museum, Erik de Graaf, is de kledinghanger vermoedelijk eigendom geweest van een van de 18 Warfummers die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Auschwitz werden gedeporteerd en daar ook om het leven kwamen. Het kapstokje werd gevonden in een kledingkast in een hotel op 200 meter afstand van het voormalige kamp. ,,Het stel dat het hangertje vond, spaart oude kapstokjes en heeft dus de gewoonte om in hotels in kasten te kijken”, vertelt De Graaf.

Hoe het kapstokje vanuit het kamp in het hotel terecht is gekomen, blijft de vraag. ,,Kleding en persoonlijke bezittingen van de overledenen werden vaak op een hoop gegooid. Wellicht is het hangertje daarbij door iemand meegenomen.'' De kledinghanger krijgt een plekje in de Joodse slagerij, een van de gebouwen op het museumterrein.