Nieuws/Buitenland
1112118
Buitenland

Gevangengehouden migranten in Jemen bevrijd

In Jemen hebben autoriteiten vorige maand ruim 1600 migranten uit de handen van mensensmokkelaars bevrijd. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen uit vooral Ethiopië en Somalië. Dat meldde de medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen woensdag.

De migranten werden slachtoffer van mensenhandel, slavernij, mishandeling en seksueel misbruik. Jemen ligt op een van de meest gebruikte routes vanuit de Hoorn van Afrika naar de Arabische Golfstaten. Saudi-Arabië is de gewenste eindbestemming van de migranten die uit armoede en werkloosheid hun land verlaten.

Van de bevrijdde migranten leden er 71 aan levensbedreigende ziekten als malaria en longontsteking. Anderen hadden zwaar lichamelijk letsel. Velen waren gemarteld tijdens hun gevangenschap en kampen daardoor met psychologische trauma's.

Artsen Zonder Grenzen runt een ziekenhuis in de regio en behandelt de bevrijdde migranten. Tarek Daher, organisatiecoördinator in Jemen: ,,We maken ons ernstig zorgen over de toekomst van de duizenden migranten die in Jemen stranden. Ze krijgen hier zeer beperkte hulp. Ze zijn uitgeput nadat ze vele malen de grens hebben proberen over te steken, zonder middelen om te overleven. Velen eindigen als bedelaars."