Nieuws/Binnenland
1112123
Binnenland

Begeleiding Haagse rechters bij huisbezoeken

Rechters in de regio Den Haag die op huisbezoek gaan bij mensen voor wie plaatsing in een psychiatrische kliniek is aangevraagd, worden vanaf woensdag extra beveiligd en begeleid. De rechtbank Den Haag maakte woensdag bekend dat dit is besloten naar aanleiding van een aanval op 19 april op een rechter, die daarbij ernstig gewond raakte. De vrouw raakte anderhalve vinger kwijt.

Rechters die psychiatrische patiënten moeten bezoeken, krijgen voortaan een agent van de parketpolitie mee. Ook krijgen ze begeleiding vanuit de instellingen Parnassia, Rivierduinen en Delflanden, die kan ingrijpen als escalatie dreigt. Verder worden rechters van tevoren bijgepraat over de gemoedstoestand van degene die ze bezoeken. Ook landelijk wordt naar de veiligheid van deze rechters gekeken.

De man zou de rechter hebben aangevallen met een kapmes. Hij is vorige week maandag voor 14 dagen vastgezet. Daarna moet de rechter in Rotterdam beslissen of hij langer in voorarrest moet blijven. Omdat het slachtoffer een rechter van de rechtbank in Den Haag is, ligt het onderzoek naar het incident bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

Als voor iemand een rechterlijke machtiging is aangevraagd voor gedwongen opname in een kliniek, gaat een rechter op huisbezoek om te kunnen beoordelen of de machtiging inderdaad moet worden afgegeven. De rechter werd daarin altijd al bijgestaan door een griffier.