Nieuws/Buitenland
1112128
Buitenland

Londen test 'Nederlandse' rotondes

Rotondes met fietspaden, zoals in Nederland, zijn mogelijk al volgend jaar in Londen te zien. Volgens de BBC worden de fietsvriendelijke verkeersknooppunten momenteel getest in een onderzoekscentrum in Berkshire.

Het 'Nederlandse' ontwerp geeft fietsers voorrang en zorgt ervoor dat automobilisten de fietsers kunnen zien, als zij de rotonde verlaten. De tests duren nog tot juli. Als alles goed gaat, worden de eerste rotondes volgend jaar in de Britse hoofdstad aangelegd.

Het is niet de eerste keer dat Londen een voorbeeld neemt aan het Nederlandse fietsverkeer. In maart maakte de Londense burgemeester Boris Johnson plannen bekend voor de aanleg van een 'fietssnelweg', een fietspad in Nederlandse stijl met gescheiden rijbanen.

De burgemeester zei toen dat het ,,niet meteen perfect en niet meteen Amsterdam'' wordt, maar de bewoners zullen volgens hem ,,vertrouwen krijgen om in het zadel te klimmen''.

Johnson heeft een aantal plannen om Londen voor 2020 aantrekkelijk te maken voor de fietser. Verschillende campagnes riepen de afgelopen tijd op tot meer veiligheid voor Londense fietsers. In 2011 zijn in 3 weken tijd twee fietsers overleden op een rotonde in het oosten van de stad die geen fietsstroken heeft.