Nieuws
1112140
Nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen onveranderd

De financiële situatie van de pensioenfondsen heeft zich de afgelopen maand gestabiliseerd. De gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, bleef met 107 procent onveranderd vergeleken met de voorgaande maand. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

De dekkingsgraad lijkt zich na een forse stijging in maart te stabiliseren. In die maand steeg het cijfer met 4 procentpunten van 103 procent naar 107 procent. Met deze dekkingsgraad voldoen pensioenfondsen aan de minimale vereiste van 105 procent.

 

Goed of slecht nieuws?

„Of dit goed of slecht nieuws betekent, is maar net hoe je de cijfers interpreteert”, zegt Frank Driessen van Aon Hewitt. „Enerzijds is het een verdere bevestiging dat het de goede kant op gaat met de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen. Anderzijds heeft de ingezette stijgende lijn van maart zich niet verder voortgezet.”

 

Waardestijging vermogen van pensioenfondsen

De rente daalde licht in april, waardoor de waarde van de verplichtingen met 1,5 procent steeg. Maar de waarde van het vermogen steeg in april met ongeveer hetzelfde percentage. Vooral op de aandelenmarkten in Azië zijn hoge rendementen behaald. Veel overige aandelenmarkten lieten in april een lichte waardedaling zien.