Nieuws/Binnenland
1112144
Binnenland

Ex-Dutchbatter getuigt in Mladic-proces

Voormalig Dutchbatter Paul Groenewegen is woensdag als getuige opgeroepen in het proces tegen Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal. De toenmalige korporaal 1e klas van de Nederlandse strijdkrachten zag na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995 hoe het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic begon moslimmannen te executeren.

Een moslimman die kennelijk aanvoelde dat hij zou worden gedood, schreeuwde voordat hij in zijn hoofd werd geschoten. Vele duizenden moslims uit Srebrenica kwamen om hulp vragen bij het hoofdkwartier van het Nederlandse VN-bataljon in Potocari. Die mensen waren „angstig”, aldus Groenewegen.

Voorzittend rechter Alphons Orie wilde van Groenewegen weten van hoe dichtbij hij de misdaden van de Bosnisch-Servische militairen had gezien. Over het gedrag van hun baas Mladic, de verdachte in de rechtszaak voor het Haagse VN-hof, vertelde Groenewegen geen nieuws.

Mladic is, naast zijn voormalige politieke baas Radovan Karadzic, hoofdverdachte inzake de dood van meer dan 7000 moslims na de val van Srebrenica. Het kruisverhoor van Groenewegen wordt donderdag voortgezet. Daarna staat de getuigenis van de Cees Nicolai gepland, die als Nederlandse generaal destijds een belangrijke rol vervulde in de VN-hiërarchie.