Nieuws/Binnenland
1112153
Binnenland

Roemeense zakkenrollers slaan toe

Vier zakkenrollers uit Roemenië zagen de inhuldiging van koning Willem-Alexander als hét perfecte moment om toe te slaan. De Roemenen probeerden aanwezigen op de Dam in Amsterdam te beroven.

De zakkenrollers sloegen toe op het moment dat de aanwezigen uit volle borst het Wilhelmus zongen voor koning Willem-Alexander, maar ze werden door de politie in de kraag gegrepen.

De vier werden dinsdagochtend door de politie op heterdaad betrapt. Ze moeten donderdag terecht staan bij een supersnelrechtzitting. Tot die tijd blijven ze vastzitten.

Snelrecht

Vijftig mensen die de avond vóór en op Koninginnedag in Amsterdam zijn aangehouden, zijn versneld door de justitiële molen gehaald. Volgens het Openbaar Miniserie (OM) was goed te merken dat de dag van de troonswisseling feestelijk en rustig is verlopen, met minder incidenten dan vorig jaar. De meeste arrestanten kregen een boete. Zij hadden zich schuldig gemaakt aan zaken als ordeverstoring, vernieling of bezit van (hard-)drugs. De hoogste boete (1300 euro) was voor een Duitser die op de vrijmarkt balletjespistooltjes verkocht. Die vallen onder de wapenwet, aldus het OM.