Nieuws/Binnenland
1112168
Binnenland

Mkb-beurs staat in de steigers

Een speciale mkb-beurs in moet het midden- en kleinbedrijf een alternatief bieden voor de lastige kredietverlening door banken. De beurs zal in juni haar deuren openen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon.

De beurs moet de nieuwe toegangspoort zijn voor mkb-bedrijven die geld willen ophalen via de uitgifte van aandelen of obligaties. Het mkb lijdt volgens De Nederlandse Bank (DNB) het meest onder de aangescherpte regels voor kredietverlening. Om deze ondernemingen tegemoet te komen gaan voor deze beurs de noterings- en transferkosten drastisch omlaag.

Peter Nederlof, directeur van effectenkantoor Keijser Capital, is verheugd over de komende realisatie van de beurs. ,,In de komende twee tot drie jaar zie ik een markt ontstaan van dertig tot veertig mkb-obligaties'', zegt hij in VNO-NCV-blad Forum. De onthulling van de naam van het nieuwe alternatief laat nog even op zich wachten.

Ook werkt de Amsterdamse beurs met verschillende banken, pensioenfondsen en grotebeleggers aan een mkb-leningenfonds. Het regelen van een nieuwe geld-stroom richting het mkb wordt namelijk ‘eenbelangrijk speerpunt’ voor de beurs, aldus Cees Vermaas, voorzitter van Euronext.