Nieuws/Binnenland
1112177
Binnenland

Nepsigaret verovert terrein onder kinderen

Felgekleurde nepsigaretten zijn razend populair onder basisschoolleerlingen in Amsterdam. De jonge gebruikers zijn soms niet ouder dan tien jaar. "Het is de eerste stap naar de sigaret", zegt een medewerkster van de Tabakszaken Specialist in Amsterdam.

De zogeheten Shishapen bevat geen nicotine en schadelijke stoffen, maar produceert bij een hijs wel waterdamp met een smaakje. Ook licht het uiteinde van de pen op, waardoor deze veel wegheeft van een brandende sigaret.

De vrolijk gekleurde 'oefensigarreten' worden gebruikt door kinderen uit Amsterdam, constateert een bezorgde ouder in het Parool. Kinderen vragen erom bij tabakswinkels in de hoofdstad, zeggen ondernemers. Soms zijn de klanten pas tien jaar oud.

De Shishapen is zelfs zo populair dat ze bij de leveranciers zijn uitverkocht, vertelt een medewerkster van Van Wou Tabakszaken Specialist. "Ik zie kinderen ermee over straat lopen, het ziet er niet uit. Ze leren inhaleren, het is de eerste stap naar de sigaret."

Eerder spraken ouders uit Arnhem ook hun zorgen uit over het fenomeen. "Op het schoolplein vertelde een meisje trots dat ze al over haar longen kon roken", vertelde een moeder.

De PvdA stelde kamervragen over de Shishapen. Daarop kondigde het RIVM een onderzoek aan naar het stofje propyleenglycol. Dat zit in de Shishapen en is mogelijk schadelijk bij langdurig gebruik.