Nieuws/Binnenland
1112231
Binnenland

Gestoorde belediger 'beter negeren'

Het is beter om Jeroen de Kreek, oud-advocaat, holocaustontkenner en notoire belediger, voortaan te negeren. Die suggestie geeft de rechtbank in Amsterdam het Openbaar Ministerie (OM) mee. De Kreek stond voor de zoveelste keer voor de rechter, deze keer voor belediging van toenmalig Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert en arabist Hans Jansen.

De rechter besloot deze zaak tegen De Kreek te stoppen. Doorzetten ervan zou immers betekenen dat hij serieus wordt genomen en weer „een podium“ krijgt om „zijn 'ideeën' nog eens uitvoerig te etaleren”. De Kreek is door een psychiatrische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar, vindt de rechtbank. Wat hij heeft gezegd, is overigens op zich wel strafbaar.

Zo lang niemand daadwerkelijk in gevaar komt, is het volgens de rechtbank beter geen aandacht aan de man te besteden. Dat De Kreek psychisch gestoord is, baseert de rechtbank op eerdere rapporten van een psychiater en psycholoog én op „de uitlatingen en het soms bizarre gedrag” van de Kreek tijdens zittingen. „De rechtbank vraag zich daarbij af of het vervolgen van iemand als De Kreek enig nuttig maatschappelijk doel dient.” Zijn uitlatingen over de Holocaust zijn „voor ieder weldenkend mens volstrekt onzinnig” en hij blijft ze uiten, ondanks eerdere veroordelingen.

De Kreek meldde zich ook aan als een van de benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.