Nieuws/Binnenland
1112232
Binnenland

Amsterdam ruimt troep Koninginnedag op

'The day after' wordt in Amsterdam druk gewerkt om de laatste sporen van de grote festiviteiten van dinsdag weg te poetsen. Schoonmaakploegen doorkruisen de hoofdstad om achtergelaten rotzooi op te ruimen en podia en stellages worden afgebroken. Ook Amsterdam Centraal en de treinen die het publiek naar de hoofdstad hebben gebracht, zijn geboend.

De NS liet woensdag trots weten dat 90 procent van de treinen op Koninginnedag op tijd reed. Veel mensen zijn met de trein naar de hoofdstad gereisd. Volgens een woordvoerder van de NS kwamen tijdens de piek 40.000 mensen per uur met de trein de stad in. In totaal zijn er zo'n 239.000 mensen naar Amsterdam vervoerd.

Ook de reis naar huis verliep vlot, meldde de NS. Tot vier uur 's ochtends hebben treinen gereden om mensen terug te brengen.

De Amsterdamse politie is tevreden over het verloop van de dag: feestelijk en zonder grote incidenten, in ieder geval een stuk minder dan vorig jaar. Ook waren er minder arrestaties. De Rotterdamse politie is ook tevreden over het verloop van de feestelijkheden. Op wat vechtpartijen en wat arrestaties voor openbare dronkenschap en belediging na, bleef het rustig in de Maasstad.

Veel mensen keken tussen de feestelijkheden door op tv naar de belangrijke ceremoniële momenten. De balkonscène, waarbij het nieuwe koningspaar, hun dochters en prinses Beatrix naar het publiek wuifden, trok ongeveer 6,3 miljoen kijkers. Zo'n 6,6 miljoen mensen zagen koning Willem-Alexander op tv de eed afleggen. Gemiddeld volgden 4,1 miljoen mensen de 14 uur durende marathonuitzending van de NOS.

Kranten staan woensdag bol van de foto's van en commentaren over de historische dag, overwegend positief van toon. Ook Duitse media raken woensdag niet uitgepraat over de troonswisseling. De meeste aandacht gaat uit naar koningin Máxima.