Nieuws/Binnenland
1112245
Binnenland

Wij houden van oranje

Nederland houdt van oranje. Dat blijkt uit alles. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft van het kersverse koningspaar in zijn hart gesloten.

De rechtstreekse tv-uitzending van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam trok dinsdag bijna 7 miljoen kijkers.

Ongeveer 6,6 miljoen tv-kijkers waren dinsdagmiddag getuige van het moment dat koning Willem-Alexander de eed aflegde in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De 6,6 miljoen kijkers vormden de piek in de 14 uur durende marathonuitzending van de NOS. Die werd gemiddeld door 4,1 miljoen mensen gevolgd.

De balkonscène in de ochtend zorgde voor een andere piek in het aantal tv-kijkers. Ongeveer 6,3 miljoen kijkers zagen het nieuwe koningspaar met de kinderen en prinses Beatrix zwaaien vanaf het balkon van het Paleis op de Dam.

Ook het televisie-interview twee weken geleden met Willem-Alexander en Máxima trok ruim 5 miljoen kijkers.

Op internet waren de reacties ook hartverwarmend. Een greep uit de vele twitterberichten: "Ik ben republikein en hou van Beatrix, Máxima en Wim-Lex", "Jongens, ik word nog een nationalist. En wat hou ik van de jurk van Máxima" en "Ik ben fan van koining Willem-Alexander en koningin Máxima! Ze zijn zo lekker spontaan! Ik hou ervan!"

Duitsland

Niet alleen in Nederland wordt volop teruggeblikt op de troonswisseling. Ook Duitse media raken woensdag niet uitgepraat over de abdicatie, de inhuldiging, de feesten en de betekenis van het Nederlandse koningshuis in de samenleving.

„Gelukkig Nederland”, kopt boulevardblad Bild in het Nederlands. Vooral de nieuwe koningin krijgt volop aandacht. „Máxima, jouw glimlach is je kroon”, schrijft de krant. Bild bespeurde tijdens de inhuldiging zowel vreugde als nervositeit in haar lach. „Tussendoor fonkelden de tranen in haar ogen”.

De Rheinische Post schrijft dat het koningshuis „voor veel Nederlanders weer een symbool van de nationale identiteit is, dat hen in crisistijd verbindt”. „Oranje hoort bij Nederland zoals Rembrandt en de frikandel speciaal.” Toch stelt de krant in een commentaar dat een geheel ceremoniële rol voor de koning nog beter zou zijn. Buiten de regering kan hij zijn volk wellicht nog meer van nut zijn, stelt het dagblad.

De koning had geen tastbaar cadeau voor zijn moeder, signaleert het tijdschrift Der Spiegel, maar hij gaf koningin Beatrix wel „het best denkbare geschenk: een gedenkwaardig afscheid”.

Persbureau DPA blikt vooruit op de eerste taken van Willem-Alexander in zijn nieuwe rol, zoals het bijwonen van de dodenherdenking op 4 mei. „De nieuwe koning moet nu laten zien dat hij ook in het dagelijks leven weet te overtuigen.”