Nieuws/Binnenland
1112265
Binnenland

'Nederlandse industrie krimpt verder'

De activiteit in de Nederlandse industrie is vorige maand verder gedaald. Dat bleek woensdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI).

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de sector weerspiegelt, kwam in april uit op 48,2. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van de stand van 48 die in maart werd bereikt. De graadmeter staat echter nog altijd aanzienlijk onder de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp weergeeft.

De verkoop aan het buitenland stabiliseerde vorige maand, na 9 maanden van vooruitgang. De productieomvang nam af, net zoals de voorraad gereed product. De werkgelegenheid daalde opnieuw aanzienlijk.

De industriële ondernemers zagen hun inkoopkosten in april weliswaar in het hoogste tempo van de afgelopen 9 maanden dalen, maar ze verwerkten die meevaller direct in hun verkoopprijzen. Die zakten daardoor in het sterkste tempo sinds november 2009.

De onderzoekers zien op korte termijn geen verbetering optreden. Ze wijzen er daarbij op dat ook de groei van de export, tot op heden de motor van de industrie, is stilgevallen. Binnen Nederland wacht daarbij „iedereen op iedereen”, aldus de NEVI. „Onze industrie heeft dringend behoefte aan perspectief, maar dat perspectief is er onvoldoende.”