Nieuws/Binnenland
1112278
Binnenland

Koning omarmd

Nederland heeft koning Willem-Alexander spontaan in de armen gesloten. Na een imponerende inhuldiging in Amsterdam werden de nieuwe Koning en zijn echtgenote koningin Máxima verrast door een warm onthaal dat door het hele koninkrijk golfde.

Na de ceremonie en eedaflegging in de kerk klonk op de Dam een luidkeels driewerf ’hoera’ voor de nieuwe vorst. ’s Ochtends al werden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix na de troonsafstand op het balkon van het Koninklijk Paleis toegejuicht. De kersverse prinses kreeg twee dikke zoenen van Willem-Alexander.

Het enthousiasme nam gedurende de dag verder toe. Met als hoogtepunt de vaartocht over het IJ waarbij honderdduizenden zich aan de oevers hadden verzameld om het nieuwe koningspaar en hun drie kinderen toe te juichen.

Onverwacht

Spontaan legde het schip met daarop het koninklijk gezelschap aan bij de plek waar dj Armin van Buuren en het Nederlands Concertgebouw optraden. Onverwacht verschenen de Koning, de koningin en de drie prinsesjes op het toneel om zich in een zee van gejuich te baden. Het is een eerste teken dat deze Koning zijn eigen stempel gaat drukken, waarbij kennelijk ruimte is voor een losser protocol.

De inhuldiging en de voorafgaande abdicatie in de Amsterdamse Nieuwe Kerk waren plechtig, maar soms ook verrassend persoonlijk. De eerste Nederlandse koning sinds 1890 gaf in zijn toespraak ingetogen maar vol zelfvertrouwen zijn visitekaartje af. „Het feit dat de Koning geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen eigen verantwoordelijkheid draagt”, sprak hij terwijl koningin Máxima hem, gekleed in een schitterende royal blue jurk en met op haar hoofd een fonkelende witgouden tiara, voortdurend liefdevol en bemoedigend aankeek.

Reclame

De inhuldiging gistermiddag ging via de internationale media de hele wereld over, een geweldige reclame voor ons land. In de Nieuwe Kerk waren tientallen koninklijke gasten samen met familieleden, vrienden en Kamerleden getuige van een waardige troonsoverdracht met zichtbare emoties. Buiten de kerk op de Dam maakten vele duizenden aanhangers van het Huis van Oranje het historische moment van dichtbij mee. De sfeer was er feestelijk en broederlijk. Een groot contrast met de gewelddadige rellen, traangas en lawaai tot in de kerk tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980. Het was gisteren na tweeën stil op straat. Nederland zat massaal voor de buis om maar niets van het historische moment te missen.

„Ik treed aan in een periode dat velen in het koninkrijk zich kwetsbaar en onzeker voelen. Dat kinderen het beter krijgen dan hun ouders, lijkt minder vanzelfsprekend dan vroeger”, zo sprak de nieuwe Koning realistisch tot zijn volk. Willem-Alexander wil een Koning voor iedereen zijn. „Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen.” Ook waren er warme woorden van dank voor zijn moeder, prinses Beatrix, die ontspannen naast haar kleindochter prinses Amalia zat.

Trots

De vertrekkend vorstin was zichtbaar trots op haar oudste zoon. „U wist uw vele plichten bijeen te brengen in een bezield verband. Op u werd nooit vergeefs een beroep gedaan. Ook in dagen van persoonlijke droefheid was u op de meest liefdevolle wijze een betrouwbare steun voor ons allemaal”, aldus Willem-Alexander. De kersverse prinses kon het niet nalaten nog regie te houden tijdens de balkonscène. Zonder te weten dat de microfoon openstond, fluisterde ze haar zoon en schoondochter „Misschien even wuiven?”