Nieuws/Buitenland
1112290
Buitenland

Ricine gevonden bij verdachte gifbrieven

De FBI heeft het gif ricine aangetroffen op spullen van de man die gifbrieven zou hebben verstuurd naar onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die dinsdagavond (lokale tijd) zijn vrijgegeven.

Het potentieel dodelijke gif is onder meer aangetroffen op een stofmasker in de vechtsportzaal van de man. De verdachte, Everett Dutschke (41), is een vechtsportinstructeur. De politie hield hem zaterdag aan in zijn woning in de stad Tupelo.

Hij stuurde ook gifbrieven naar senator Roger Wicker en een ambtenaar van justitie uit Mississippi. Alle brieven werden op tijd onderschept.

Voordat de politie Dutschke in het vizier kreeg, zat een andere verdachte vast. Die man is vrijgelaten zonder aanklacht.

Volgens de FBI is nog niet duidelijk hoe dodelijk het gif in de brieven zou zijn geweest. Naar verluidt ging het om een ruwe vorm van ricine van gemalen castorbonen. Volgens experts is het twijfelachtig of het gif in de brieven dodelijk was.

De brieven zorgden niettemin voor grote ophef. Ze doken op kort na de aanslag bij de marathon van Boston. Volgens de politie is er geen verband met dat incident.