Nieuws/Binnenland
1112298
Binnenland

Van Brenk is vakbondsvrouw van oude stempel

Als de FNV-leden Corrie van Brenk als voorzitter kiezen van de vernieuwde vakcentrale, krijgen ze een vakbondsvrouw van de oude stempel. Van Brenk heeft zich als voorzitter van de Abvakabo, de FNV-bond voor de publieke sector, geprofileerd als een geharnaste onderhandelaarster. Termen als „onaanvaardbaar” en „we pikken het niet“ liggen haar in de mond bestorven en het actievoeren schrikt haar allerminst af.

Het kabinet kan ervan meepraten, want vorige week slaagde het er niet in de Abvakabo te laten tekenen voor een akkoord met de zorgsector. Na diverse dagen van zeer moeizaam onderhandelen, besloot staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid het dan maar zonder de verreweg grootste vakbond in deze sector te doen. Van Brenk liet weten niet te kunnen meewerken aan de „afbraak van de zorg” die het zorgakkoord volgens haar inhoudt.

Van Brenk is geen SP-lid, zoals soms wordt gedacht, maar maakt net als haar tegenkandidaat Ton Heerts deel uit van de PvdA. Ze zat voor die partij enige tijd in de gemeenteraad van De Bilt.

Maar anders dan Heerts kan Van Brenk gerekend worden tot de uiterste linkervleugel van de PvdA. In het tv-programma Buitenhof zei ze onlangs het sociale gezicht van die partij te missen. In de PvdA gaat het volgens haar te veel over geld in plaats van over mensen.

Van Brenk, geboren in Bilthoven op 16 september 1960, begon haar werkzame leven in de gezondheidszorg. Eerst als administratieve hulp, vervolgens als personeelsmanager. Op latere leeftijd haalde ze een master bedrijfskunde.

Sinds 2001 is Van Brenk actief bij de Abvakabo. Aanvankelijk was ze regiobestuuder, daarna cao-onderhandelaar. In 2010 kwam ze in het dagelijks bestuur, in 2011 werd ze waarnemend voorzitter en vorig jaar voorzitter.