Nieuws/Binnenland
1112311
Binnenland

Studentenbedrijf in actie voor goed doel

Als onderdeel van hun studie commerciële economie & international event music entertainment studies in Tilburg moesten de dames van Femmes tijdens een project van een jaar een eigen onderneming starten. ,,We moesten zelf een product of dienst bedenken en het moest ook nog eens innovatief zijn. Dus dat was best moeilijk”, vertelt Suzan de Fijter. ,,We zijn toen naar huis gegaan met het idee: wellicht lopen we in het dagelijks leven ergens tegenaan wat problemen of irritatie oplevert.”

Een van de dames hoorde via de moeder van een vriendin dat het moeilijk is om leuke en hippe sjaaltjes te vinden voor vrouwen die hun haren verliezen door bijvoorbeeld chemokuren. Daar werd op ingehaakt en zo ontstond Femmes. ,,Vrouwen gaan op dat moment al door zo’n rotperiode en vinden het vaak niet prettig om een pruik te dragen. Verder is er bijna  niks moderns te vinden en dat wordt dan ook nog eens verkocht als ‘chemosjaaltje’, van die benaming gaan je ook de nekharen overeind staan”, legt De Fijter uit.

De jonge onderneemsters bedachten een hoofdband met sjaal in een bepaalde vorm in allerlei kleuren. Zodat vrouwen zelf kunnen combineren. Keuzes die ze hebben gemaakt zijn onder andere voortgekomen uit interviews met vrouwen die hun haren kwijtraakten door chemotherapie. Er moest een bepaalde niet-irriterende stof komen in hippe kleuren die geknipt wordt in een bepaald patroon. Dit hele proces doen de studentes zelf zodat de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Rijk worden ze er namelijk nog niet van, maar dat is ook niet de bedoeling. De Fijter: ,,Iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Hoewel we natuurlijk uiteindelijk een commercieel bedrijf zijn, hebben we ervoor gekozen om de helft van de winst op een sjaal te doneren aan de KWF Kankerbestrijding. Op dit moment stoppen we de volledige andere helft in de aanschaf van nieuwe stof. “

Hoewel het een project van een jaar beslaat hebben drie van de zes meiden besloten een doorstart te maken met het bedrijf, waaronder De Fijter. ,,Wij doen dit allemaal naast onze studie. Enkele van ons gaan volgend jaar op stage in het buitenland en dan is het niet te doen om er een bedrijf naast te hebben. Maar degenen die ermee verder willen zijn vastbesloten om er een succes van te maken. Persoonlijk vind ik het heel fijn om op deze manier te werken. Het mooie van een eigen bedrijf is dat hoe meer tijd je erin steekt je er ook meer voor terug krijgt.”

De komende tijd staan ze op verschillende evenementen. De onderneemsters hopen de komende tijd hun activiteiten landelijk te ontplooien om meer bekendheid te krijgen. ,,We blijven via onze webshop verkopen maar het zou mooi zijn als we op den duur ook in bepaalde winkels te verkrijgen zijn. De sjaal en hoofdband worden echt erg goed ontvangen en dat geeft ons alleen maar meer motivatie.”