Nieuws/Binnenland
1112318
Binnenland

'Beveiliging goed geoliede machine'

De grootste beveiligingsactie aller tijden in ons land is op een enkel incident na als een goed geoliede machine verlopen. Dankzij het politieleger van 10.000 man konden de honderdduizenden bezoekers veilig en ongestoord bij de vele festiviteiten rond de troonswisseling in Amsterdam aanwezig zijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan, die een groot deel van de dag in de ’bunker’ onder het stadhuis doorbracht, zegt supertrots op de dienders te zijn. „Hier is door iedereen een topprestatie geleverd”, aldus een meer dan tevreden burgemeester.

Om mogelijke protestacties zo snel mogelijk in de kiem te kunnen smoren, waren op de Dam tientallen ’spotters’ ingezet die vooral bezoekers met een afwijkend gedrag in de gaten hielden. Deze rechercheurs waren niet als politieagenten herkenbaar en stonden via een minuscuul microfoontje in het oor met elkaar en de commandokamer in verbinding.

Daarnaast waren honderden agenten alleen al op de Dam zichtbaar aanwezig om de enorme mensenmassa’s in goede banen te leiden. De Dam werd overigens slechts korte tijd afgesloten, toen net voor het begin van de abdicatie zo’n 25.000 bezoekers naar de ceremonie keken.

Aan het begin van de avond vonden er wel wat kleine vechtpartijen plaats, maar die leidden niet tot rellen. Op het Stationsplein werd een man neergestoken en de politie hield hiervoor vier verdachten aan. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht. De arrestatie van twee demonstranten op de Dam gistermorgen was volgens burgemeester Van der Laan niet volgens de instructies. „Niemand is zonder fouten. De politie heeft er ruiterlijk excuses voor aangeboden. De twee zullen vandaag een grote bos bloemen krijgen”, aldus de burgemeester. Activiste Joanna houdt het er zelf op dat ze monddood is gemaakt.

Lees meer in De Telegraaf.