Nieuws/Binnenland
1112322
Binnenland

FNV presenteert kandidaten voorzitterschap

Vakcentrale FNV maakt woensdag, op De dag van de Arbeid, bekend wie de kandidaten zijn voor het voorzitterschap van de nieuwe vakbeweging. Dat gebeurt tijdens een persconferentie in de ochtend in Amsterdam.

Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk en Ton Heerts, de huidige interim-voorzitter van FNV, lieten onlangs zelf al weten dat zij zich verkiesbaar stellen. Hun kandidatuur moest toen echter nog wel worden goedgekeurd door de toetsingscommissie.

Het is volgens FNV voor het eerst in de geschiedenis dat de leider van een vakcentrale in rechtstreekse verkiezingen zal worden gekozen. FNV viel 2 jaar geleden bijna uiteen na een conflict over het pensioenakkoord met kabinet en werkgevers. Daarop werd een hervormingsproces ingezet om de vakcentrale te hervormen tot een organisatie waarin de leden meer zeggenschap krijgen en de macht van de afzonderlijke bonden wordt teruggedrongen.

De 1,2 miljoen leden van FNV kunnen tot en met 13 mei via internet hun stem uitbrengen. Op 15 mei wordt de nieuwe voorzitter op een congres in Rotterdam geïnstalleerd.