Nieuws/Buitenland
1112324
Buitenland

Ierse regering liberaliseert abortus

De regering van Ierland is het dinsdagavond eens geworden over een liberalisering van de strenge abortuswet. Het beëindigen van een zwangerschap moet legaal worden als de vrouw suïcidaal is.

Dit heeft de publieke omroep RTE gemeld. Het katholieke Ierland heeft een van de strengste abortuswetten in Europa. De hoogste rechter bepaalde 21 jaar geleden al dat abortus legaal zou moeten zijn als levensreddende medische ingreep van een vrouw, maar tot nu toe is er nog geen daadwerkelijke wetgeving over gemaakt.

Suïcidale vrouwen zullen volgens het wetsontwerp een abortus mogen ondergaan als drie artsen de noodzaak ertoe onderschrijven vanwege het hoge risico op zelfmoord. De hervorming is onder parlementariërs in Dublin omstreden.

De strenge abortuswet leidde eind vorig jaar tot de dood van een Ierse vrouw. 17 april oordeelde een rechter dat er medische fouten waren gemaakt. De 31-jarige vrouw was 17 weken zwanger toen ze bloedvergiftiging kreeg. Een abortus zou haar leven hebben kunnen redden, maar de artsen weigerden, ook al had de foetus geen overlevingskansen.