Nieuws
1112387
Nieuws

Ook groep 25- tot 45-jarigen getroffen

Iedere dag duizend werkzoekenden erbij

De werkloosheid in Nederland spuit op dit moment omhoog. Nadat het tempo waarin het leger arbeidslozen in Nederland vanaf december al steeg tot 20.000 mensen per maand extra, zette het werkloosheidscijfer in maart met 30.000 erbij daar nog eens een versnelling bovenop. Inmiddels zitten 643.000 mensen, of 8,1% van de beroepsbevolking, ongewild zonder baan.

De werkloosheid in de groep tussen de 25 en 45 jaar groeide de afgelopen maand zowel absoluut als relatief het hardst. Dat is opvallend aangezien bij ontslagrondes de jongeren er vaak het eerst uitgaan. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen lijkt dit het gevolg van een toename van het aantal faillissementen. „Daarbij maakt leeftijd niet uit. Het baanverlies dat optreedt, vindt plaats zonder aanzien des persoons.”

De middengroep vormt de ruggengraat van de beroepsbevolking. „Ze zijn met de helft van de totale beroepsbevolking niet alleen het meest talrijk in aantal en de categorie met de hoogste arbeidsparticipatie, het is ook de groep met opgroeiende kinderen, waar baanverlies vaak extra hard aankomt”, zegt Van Mulligen, die gisteren geen exacte gegevens voorhanden had over de tijd die de diverse leeftijdsgroepen nodig hebben voor het vinden van een nieuwe baan. „Maar het is wel bekend dat jongeren weer het snelst aan het werk zijn. Langdurige werkloosheid zie je het meest onder ouderen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om een nieuwe baan te vinden.”

Lees verder op de Financiële pagina in De Telegraaf.