Nieuws/Binnenland
1112662
Binnenland

Beatrix doet na 33 jaar afstand van troon

Koningin Beatrix doet dinsdagmorgen na 33 jaar afstand van de troon. In de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis, ook wel de Mozeszaal genoemd, tekent Beatrix na een korte toespraak de Akte van Abdicatie. Zodra zij haar handtekening heeft gezet, is prins Willem-Alexander meteen koning en prinses Amalia troonopvolgster. Zij krijgt dan de titel 'Prinses van Oranje'. Bij de plechtigheid in het paleis zijn naast leden van de koninklijke familie 31 getuigen aanwezig. Die ondertekenen ook de Akte van Abdicatie.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix verschijnen na de troonswisseling op het paleisbalkon. Koning en prinses houden beiden een korte toespraak waarna de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane zich bij hen voegen. Daarmee herhaalt zich het scenario van de troonswisselingen van 1948 en 1980, toen de jongste Oranjes ook op het balkon kwamen.

De nieuwe koning legt dinsdagmiddag in De Nieuwe Kerk tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de eed af op de Grondwet en het Statuut en wordt vervolgens ingehuldigd. In het hele land worden activiteiten en festiviteiten gehouden ter gelegenheid van de abdicatie en inhuldiging.