Nieuws/Binnenland
1112737
Binnenland

'Jihadganger' opnieuw aangehouden

De politie heeft zondag voor de tweede keer een 22-jarige man aangehouden, omdat hij plannen zou hebben zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië. Dat deed de politie na informatie van de geheime AIVD dat de man op korte termijn Nederland zou hebben willen verlaten.

De arrestatie vond plaats in Doesburg. Vorig jaar november werd de man ook al aangehouden omdat hij naar Syrië zou hebben willen reizen. De rechtbank liet hem in februari onder voorwaarden vrij. Het OM heeft maandag aan de rechtbank in Rotterdam gevraagd de schorsing op te heffen. De rechter neemt daar later deze week een besluit over.

Uit de AIVD-informatie bleek ook dat de man niet verbleef op het adres, waarop hij volgens de voorwaarden van de rechtbank wel moest verblijven. De 22-jarige man moest een borgtocht betalen om vrij te komen. Zijn advocaat Ronald Zwiers zei destijds dat zijn cliënt de beschuldiging weersprak. Hij zou van plan zijn geweest om op vakantie te gaan naar Oost-Turkije. De man werd in november samen met twee anderen opgepakt. Ook een 33-jarige terreurverdachte kwam op vrije voeten.

Volgens de AIVD strijden tientallen Nederlanders in Syrië. Volgens onbevestigde berichten zou een aantal van hen zijn gesneuveld.

Advocaat Zwiers zei maandag dat zijn cliënt woensdag in Rotterdam aan de onderzoeksrechter wordt voorgeleid. Momenteel zit hij vast op een politiebureau in Zwolle. Volgens de raadsman, die van de tweede arrestatie nog niet de details kent, verbleef de 22-jarige volgens afspraak bij zijn ouders in Doesburg. Verder zei Zwiers dat de verdachte geen huisarrest heeft en dat hij aan het einde van de middag is opgepakt; geen tijdstip waarop hij binnen had moeten zijn.

De advocaat is er verbaasd over dat de politie zijn cliënt meteen heeft opgepakt. „Meestal komt er eerst een waarschuwing als justitie denkt dat iemand zijn voorwaarden overtreedt.” Zwiers zegt verder dat niet vaststaat dat de man daadwerkelijk naar Syrië of waar dan ook naartoe wilde reizen.