Nieuws/Binnenland
1112862
Binnenland

Piraterij op ludieke wijze afgestraft

De ontwikkelaars van de simulatiegame Game Dev Tycoon hebben een wel erg ludieke manier gevonden om piraterij tegen te gaan. Gamers die het spel illegaal hebben gedownload krijgen een koekje van eigen deeg wanneer hun virtuele bedrijf op de klippen loopt door, jawel, piraterij.

In Game Dev Tycoon nemen spelers de rol aan van een ontwikkelstudio en is het de bedoeling winst te maken. Ontwikkelaar Greenheart Games zette de game zelf op torrentsites en keek toe hoe het spel binnen een dag meer dan 3000 keer werd gedownload en slechts 200 keer werd verkocht.

“Baas, ondanks dat veel mensen onze game spelen, wordt deze massaal gedownload in plaats van gekocht. Als spelers de game die ze leuk vinden niet kopen, dan gaan we vroeg of laat failliet.” Na die in-game boodschap trokken piraten massaal het internet op om te klagen over het feit dat ze de game niet verder konden spelen.

“Ik zit vast, help! Kan ik geen kopieerbeveiliging uitvinden ofzo?,” zegt een speler die het spel illegaal heeft gedownload. “Te veel mensen kopiëren mijn games en ik ga er aan onderdoor. Niet eerlijk!,” zegt een ander, niet wetend dat de mensen die de game hebben gekocht geen enkel probleem ondervinden.

Eigen schuld, dikke bult

Een van de twee ontwikkelaars, Patrick Klug, reageert op de commotie. “Als gamer kan ik wel lachen om de ironie, maar als ontwikkelaar die een jaar aan de game gebouwd heeft en er nog niets aan heeft verdiend kan ik wel huilen,” aldus Klug.

“Als je over enkele jaren geen game zoals deze meer kan vinden en je loopt te zeuren over zogenaamde gratis games die je forceren alsnog te betalen, die specifiek gemaakt zijn om zoveel mogelijk geld uit je portemonnee te trekken, dan heb je dat echt aan jezelf te danken,” waarschuwt hij.

Game Dev Story is sinds kort verkrijgbaar op de pc en kost omgerekend slechts zes euro.