Nieuws/Buitenland
1113341
Buitenland

Schok om fatwa Marokko

Imams in Marokko hebben bepaald dat moslims die zich tegen de islam keren uitgeroeid moeten worden. De fatwa werd dinsdag in een Marokkaanse krant gepubliceerd. Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties zijn geschokt.

De islamitische bepaling is niet alleen gevaarlijk voor ex-moslims, maar ook voor mensen die moslims overhalen om een andere godsdienst te omarmen. Dat is vooral bedreigend voor christelijke evangelisten. Een kerkelijk voorganger uit de omgeving van Marrakech, die nu al om veiligheidsredenen anoniem blijft, spreekt zijn zorgen uit tegenover lobbyorganisatie International Christian Concern (ICC): “Als de fatwa wordt goedgekeurd, vrezen we dat de overheid ons lastig gaat vallen en ons zelfs zal arresteren tijdens onze bijeenkomsten. Fundamentalisten hebben bovendien een excuus om ons kwaad te doen.”

Marteling

De christelijke Erik Lammers, die een aantal jaren als reisgids in Marokko woonde, zegt in een reactie aan De Telegraaf “niet verbaasd te zijn” over de fatwa die is uitgesproken. “Dit is eigenlijk niets nieuws.” Lammers denkt dat christenen het niet veel zwaarder zullen krijgen, omdat “christenen het al zwaar genoeg hebben in moslimlanden”.

Het is volgens Lammers niet makkelijk om als moslim christen te worden. “Bedenk wel dat het een cultuur is waar meer dan negentig procent islamitisch is. Je kunt (de godsdienst in, red.) je paspoort niet wijzigen, wordt gediscrimineerd en economisch onder druk gezet.” Lammers spreekt zelfs van ernstige schendingen van mensenrechten. “Ik heb daar mannen gesproken die als jongere gemarteld zijn omdat ze christen waren.”

Een voorbeeld hiervan is misschien wel de van islam naar christendom bekeerde Jamaa Ait Bakrim, die al sinds 2005 achter slot en grendel zit. Volgens het ICC is dat omdat hij met een moslim over zijn geloof zou hebben gepraat.