1113422
Binnenland

Hogeschool Leiden ontruimd na bommelding

De Hogeschool in Leiden is vrijdagmiddag ontruimd. Dat gebeurde na een bommelding die even voor 15.00 uur binnenkwam. De politie is massaal aanwezig bij de school aan de Zernikedreef. De omgeving is afgezet. Inmiddels is het tijdstip waarop de bom zou afgaan ruim verstreken. De politie gaat er dan ook vanuit dat het om een valse bommelding gaat. Explosievenexperts doen nog wel onderzoek. Het schoolgebouw is daarom nog niet vrijgegeven.

Op het moment van de ontruiming waren er ongeveer driehonderd mensen aanwezig in het gebouw. ,,De ontruiming moest zo snel, dat ik niet terug kon voor mijn jas'', zei Anke van Vuuren, directeur van een aantal opleidingen van de hogeschool tegen het Leidsch Dagblad. ,,Het ziet hier zwart van de mensen. We staan met z'n allen te kleumen.''

De politie laat weten dat de melding niet is gedaan via de website 4chan.org. Daar dreigde afgelopen weekend een 18-jarige oud-leerling van Scholengroep Leonardo da Vinci in Leiden met een aanslag op een Leidse school. Hij zou een conflict hebben gehad met een van de leerkrachten, meldden gemeente, de politie en justitie woensdagmiddag. De schoolleiding ontkende dat later.

Vanwege de bedreiging bleven maandag alle middelbare en mbo-scholen in Leiden dicht. Dinsdag en woensdag waren er lessen, maar stond er wel politiebewaking voor elk schoolgebouw.