Nieuws/Binnenland
1113492
Binnenland

'Klokkenluider' geïntimideerd en geïsoleerd

Een Turkse buurtvrijwilliger die een maand moest onderduiken nadat hij op tv het antisemitisme onder 'zijn' jongeren aan de orde stelde, voelt zich ontzettend eenzaam. Mehmet Sahin wordt bijna dagelijks geïntimideerd en geïsoleerd.

De Turkse gemeenschap zet hem weg als 'Joodse agent', 'psychologisch ziek' en collaborateur. Mehmet Sahin wordt verstoten door buurtbewoners, Turkse organisaties en sleutelfiguren binnen én buiten zijn woonplaats Arnhem.

Sahin, een nobel buurtvrijwilliger en huiswerkbegeleider, werd gevolgd voor een aflevering van het NTR-programma Onbevoegd Gezag. In een onthullende uitzending begin maart brengt hij het dagboek van de joodse Anne Frank ter sprake bij drie Turkse jongeren. Zij zeggen de meest vreselijke dingen over joden, maar het is Sahin die wordt bedreigd sinds de uitzending. Hij zat noodgedwongen een maand lang ondergedoken.

Uitgescholden

"Na vier weken binnen te hebben gezeten, durfde ik voor het eerst weer de straat op", vertelt hij in de Volkskrant. "Ik werd in het Turks uitgescholden voor 'jij komt voort uit het sperma van een Jood die een Turkse moeder heeft verkracht."

"Ik heb teruggescholden", biecht Sahin op. "Ik heb in het Nederlands 'vuile fascisten' geroepen."

Drie Turkse jongeren zeiden op televisie dat iedereen Hitler op een dag dabnkbaar zal zijn dat hij alle Joden probeerde te vermoorden. Het was Sahin die dat aan de kaak stelde, maar hij kan op weinig begrip rekenen vanuit zijn eigen 'achterban'. 

"Ik ben verketterd door mijn eigen gemeenschap omdat ik de vinger op de zere plek heb gelegd. Ik denk niet dat ze met mij naar Auschwitz willen. Ze hebben nog steeds geen excuses aangeboden aan mij of de Joodse gemeenschap. Maar ik blijf mijn idealen trouw en zou het fijn vinden als ik schouder aan schouder met de ouders het antisemitisme zou kunnen bestrijden."