Nieuws/Binnenland
1113645206
Binnenland

OM eist vijf jaar cel tegen ’telefoonleverancier van onderwereld’ Danny M.

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Rotterdam vijf jaar cel geëist tegen Danny M., ook wel bekend als de ’telefoonleverancier van de onderwereld’. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor het plegen van belastingfraude en witwassen voor een bedrag van rond de 3 miljoen euro. Ook zou hij op verzoek van klanten informatie over misdrijven hebben gewist van de toestellen.

Naast de celstraf eist justitie ook een boete van 100.000 euro tegen Ennetcom, het bedrijf van M. De man heeft jarenlang zogeheten cryptotelefoons verkocht met Ennetcom. Deze toestellen zijn populair onder criminelen omdat ze ’onkraakbaar’ zouden zijn.

Justitie heeft in 2016 Ennetcom ontmanteld en inzage gekregen in de ongeveer 3,6 miljoen versleutelde berichten. Deze hebben geleid tot een tal van strafzaken tegen (top)criminelen.

Het OM denkt dat de man zich ervan bewust was dat hij een criminele markt bediende en dat hij telefoons op verzoek van zijn clientèle leeghaalde als ze waren opgepakt door de politie.

Zwaarste vormen van criminaliteit gefaciliteerd

’„Got arrested’. ’Ik zit nu op het politiebureau’. ’Teringwouten hebben hopelijk niet de batterij uit de telefoon getrokken’”, zo las het OM voor uit mails van klanten die gingen over het leeghalen van hun telefoons. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte „jarenlang de plegers van de zwaarste vormen van criminaliteit gefaciliteerd.”

Ook worden vraagtekens gezet bij zijn boekhouding, die in meerdere landen werd gevoerd. Justitie zegt dat dit gedaan is om belasting te ontduiken. Bij M. zijn bij een doorzoeking grote contante geldbedragen gevonden.